به گزارش پایگاه خبری تحلیلی«سلام کمیجان»؛ هانیه اناری کارشناس تغدیه در شهرستان کمیجان در یادداشتی در خصوص توصیههای تغذیه ای در ماه مبارک رمضان نوشت: هنگام روزه داری سطح انسولین خون در طی روز پایین تر از روزهای معمولی است. در واقع بدن از ذخایر انرژی خود یعنی گلیکوژن یا قند ذخیره شده در کبد و عضلات و همچنین از چربی موجود در بافت چربی برای تامین انرژی استفاده میکند.
کاهش انسولین خون احتمال ذخیره چربی شروع چاقی و همچنین احتمال مقاوم شدن سلولها به انسولین که خود زمینه ساز شروع دیابت است را کاهش می دهد.
روزه داری علاوه بر این که منجر به استراحت دستگاه گوارش میشود سوخت و ساز بدن را تنظیم کرده و احتمال ابتلا به برخی بیماریها از جمله افسردگی و استرس، افزایش فشارخون، میگرن، افزایش وزن بی خوابی و حتی دیابت را کاهش میدهد با این حال در برخی موارد روزه داری می تواند در افراد بیمار لطماتی را به سلامت فرد وارد سازد که به همین دلیل لازم است این افراد برای اطمینان از بی خطر بودن روزه گرفتن با پزشک خود مشورت کنند تا در صورت احتمال لطمه به سلامتی، از روزه گرفتن خودداری نمایند
در این یادداشت به تاثیر روزه داری بر بعضی بیماریها میپردازیم؛ باشد که اطلاعات ارائه شده بتواند در امر راهنمایی مبتلایان به هنگام روزه داری سودمند افتد.
دیابت و روزه داری
دیابت از جمله بیماریهایی است که بسته به میزان شدت و هم چنین نوع، آن توصیه های متفاوتی برای روزه داری خواهد داشت افراد مبتلا به دیابت که دارو دریافت میکنند با توجه به شدت بیماری و با مشورت پزشک ممکن است مجاز به روزه داری باشند در مبتلایان به دیابت غیر وابسته به انسولین دیابت نوع (۲ که دارای اضافه وزن باشند (BMI) بالاتر از ۲۸ دارند و با دریافت منظم دارو بصورت ۲ بار در شبانه روز قندخون خود را کنترل میکنند روزه داری نه تنها مضر نیست بلکه می تواند مفید نیز باشد.
افراد دیابتی که دارای شرایط زیر هستند، با تشخیص پزشک الزامی به روزه داری ندارند : افراد مبتلا به دیابت چه از نوع وابسته به انسولین و چه غیر وابسته به انسولین ( که هنوز بیماری خود را کنترل نکرده اند و قند خون آنها هنوز به حد قابل قبولی نرسیده است. مبتلایان به دیابت که قند خون بالا داشته ولی هنوز از داروی خاص و هم چنین فعالیت بدنی مناسب جهت درمان دیابت پیروی نمی کنند.
مبتلایان به دیابت نوع ۱ ) وابسته به (انسولین که در روز چند نوبت باید انسولین تزریق کنند. دیابتی های مبتلا به عفونت
افراد مبتلا به پرفشاری خون کنترل نشده و هم چنین آنژین ) نوعی بیماری قلبی درمان نشده. ( مبتلایان به دیابت که سابقه ی کتواسیدوز افزایش اجسام کتونی درخون و ادرار دارند.
افرادی که در طول روز ۲ بار یا بیشتر به افزایش قندخون هیپرگلیسمی) یا کاهش آن (هیپوگلسیمی ) دچار میشوند اگر فرد دچار تعریق عرق سرد و تپش قلب شود، این نشانه افت قند خون است که در این صورت باید روزه باز شود.
خانمهای باردار و یا شیرده مبتلا به دیابت
افراد سالخورده ی مبتلا به دیابت