به گزارش خبرنگار گروه سیاست خارجی خبرگزاری فارس، سیدعباس عراقچی وزیر امور خارجه امروز (دوشنبه) پنجم آذرماه در اجلاس فوقالعاده وزرای خارجه گروه دوستان دفاع از منشور ملل متحد در مورد وضعیت بشردوستانه در فلسطین اشغالی طی سخنانی گفت: ما در مقطع حساسی از تاریخ مدرن، با بحرانهای انسانی بزرگی که در غرب آسیا به دلیل نسلکشی، تجاوزات و نقض شدید قوانین بینالمللی از سوی اسرائیل در حال وقوع است، گردهم میآییم.وی از جمهوری اوگاندا بهخاطر پیوستن به این گروه استقبال کرد. رئیس دستگاه دیپلماسی افزود: در روزگار کنونی، اعتبار منشور سازمان ملل متحد، که آرمانهای جمعی ملتها برای صلح و عدالت را در بر دارد، زیر سؤال رفته است. یک عضو سازمان ملل متحد با نقض آشکار اصول و قواعد حقوق بینالملل، از جمله منشور سازمان ملل، در حال تضعیف کارایی این نظام است.وی گفت: با بدتر شدن بحران انسانی در غرب آسیا، بهویژه در نوار غزه و لبنان، تضعیف عمدی آنروا توسط اسرائیل، وضعیت اسفناک میلیونها نفری را که به خدمات ضروری آن وابسته هستند، تشدید میکند.وزیر خارجه بیان کرد: جامعه بینالمللی، که از تجربیات تلخ دو جنگ جهانی درس گرفته است، بهندرت شاهد چنین بیاعتنایی آشکاری به هنجارهای بنیادین حقوق بینالملل بوده است. جنایات در غزه و لبنان واقعیتی حیرتآور را آشکار میسازد استراتژی جنگی که انسانیت، اخلاقیات، و اصول شناخته شده جهانی را در برابر تجاوزات غیرقانونی نادیده میگیرد.
* ناکامی شورای امنیت
عراقچی ادامه داد: رنج مردم فلسطین نتیجه غمانگیز هشت دهه اشغال و انکار مداوم حقوق آنها، بهویژه حق غیر قابل انکارشان برای تعیین سرنوشت است. شورای امنیت، که وظیفه حفظ صلح جهانی را بر عهده دارد، در اجرای قطعنامههای خود، پاسخگو کردن اشغالگران، و تسهیل تأسیس یک دولت مستقل فلسطینی با عضویت کامل در سازمان ملل متحد ناکام بوده است. وی بیان کرد: حتی در این لحظه که ما سخن میگوییم، غیرنظامیان و زیرساختهای غیرنظامی در غزه همچنان تحت بمبارانهای کورکورانه قرار دارند. تسلیحات پیشرفتهای که توسط برخی کشورهای غربی، بهویژه ایالات متحده، تأمین شده است، این بحران را تشدید کرده است. کاروانهای بشردوستانه، بیمارستانها، مدارس و حتی پناهگاههایی که بهعنوان مناطق امن اعلام شدهاند نیز مصون نماندهاند و منطقه را به آستانه فروپاشی انسانی کشاندهاند.وزیر خارجه با بیان اینکه با وجود این واقعیت تلخ، واکنش جامعه بینالمللی بسیار ناکافی بوده است، اظهار داشت: علاوه بر این، تحریمهای اقتصادی یکجانبه که توسط برخی کشورهای غربی اعمال شده، توانایی کشورهای میزبان پناهندگان را در حمایت از غیرنظامیان آواره بهشدت تضعیف کرده است. رئیس دستگاه دیپلماسی عنوان کرد: ما نیاز به اقدامات فوری، جمعی و مؤثر برای بازگرداندن اعتبار سازمان ملل و حفظ حقوق بینالملل بشردوستانه داریم. چندجانبهگرایی بدون توقف جریان تسلیحات به اسرائیل و محکومیت قاطع اقدامات جنگی بیرویه آن نمیتواند دوام یابد.
* وظیفه دبیرکل
وی گفت: دبیرکل سازمان ملل باید گزارشهای منظم به شورای امنیت و مجمع عمومی در مورد پیامدهای بشردوستانه گسترده و ماندگار جنگ، نقض حقوق بینالملل بشردوستانه، از جمله جنایات جنگی، جنایات علیه بشریت، پاکسازی قومی و نسلکشی ارائه کند و برای جمعآوری و ثبت شواهد جنایات بینالمللی مرتکب شده توسط رژیم اسرائیل به دادگاهها و مراجع ملی و بینالمللی تدبیر کند. وزیر امور خارجه افزود: صدور حکم دستگیری دو مقام ارشد اسرائیلی از سوی دیوان بینالمللی کیفری اولین گام امیدوارکننده برای احیای عدالت و پاسخگو کردن جنایتکاران اسرائیلی برای ارتکاب نسلکشی، جنایات جنگی و جنایات علیه بشریت است. اکنون بر جامعه بینالمللی فرض است که در راستای مجاز شمرده نشدن جنایات وحشیانه اسرائیل و برای محو استعمار در فلسطین اشغالی، اجرای کامل و فوری این کیفرخواست را تضمین کند. رئیس دستگاه دیپلماسی گفت: همه ما بر اساس قوانین بینالمللی موظف هستیم که به مردم فلسطین در مبارزه قانونی و مشروع آنها برای تأمین حق تعیین سرنوشت خود در برابر اشغالگری و آپارتاید اسرائیل کمک کنیم.وی افزود: ما نباید اجازه دهیم اسرائیل جنایات جنگی و نسلکشی خود را تحت «حق دفاع از خود» توجیه کند. بر اساس قوانین بینالمللی چنین حقی برای اشغالگران وجود ندارد. ما همچنین نباید اجازه دهیم رژیم اسرائیل با استناد به «یهودستیزی» ندای انتقاد را خاموش کند.عراقچی خاطرنشان کرد: ما باید با متحد کردن مواضع خود در برابر رفتار غیرقانونی و سرکش رژیمی که به حقوق بینالملل، منشور ملل متحد و هنجارهای حقوقی توجهی نمیکند، در دفاع از منشور بایستیم. ما باید حامیان و توانمندسازان اسرائیل، بهویژه ایالات متحده را نیز پاسخگو کنیم.
* شریک جنایات و نسلکشی اسرائیل
این دیپلمات عالیرتبه ایرانی بیان کرد: آنها در نسلکشی و جنایات جنگی رژیم اسرائیل شریک هستند، زیرا سلاحهای مرگباری را در اختیار اسرائیل قرار میدهند که برای کشتن و معلول کردن فلسطینیان بیگناه استفاده میشود و به دلیل اینکه همچنان مانع از هرگونه حرکت در شورای امنیت سازمان ملل برای اقدام قاطعانه علیه جنایات اسرائیل میشوند. رئیس دستگاه دیپلماسی در پایان گفت: مراتب قدردانی عمیق خود را از تمامی بازیگران بینالمللی که متعهد به بازگرداندن صلح و امنیت در منطقه و کاهش رنج مردم آسیبدیده از جنگ هستند، ابراز میکنم. ما مسئولیت جمعی داریم که اصول منشور سازمان ملل را حفظ کنیم و اطمینان یابیم که عدالت برقرار میشود. اطمینان دارم که این نشست نقطه عطفی در پیشبرد آرمان فلسطین و تأکید بر تعهد مشترکمان به انسانیت و حاکمیت قانون خواهد بود.